VZW SABOU BLOGT !

VZW SABOU BLOGT !

Volg onze avonturen ..

VZW SABOU streeft, naar het stimuleren, opzetten en onderhouden van initiatieven, gebaseerd op lokale behoeften, in het kader van het verbeteren van de leefomstandigheden van de mensen in Sabou, Burkina Faso.

http://www.vzwsabou.be

Verhaal over een waterput aan de andere kant van het dorp

vooruitgang..Posted by vzwsabou 08 Jul, 2015 22:45:37
18 mei 2010

Voor ons is water zo normaal dat wij er niet stil bij staan als wij de kraan openen om te drinken, onze handen te wassen, te koken of te baden.

Sabou heeft niet zoveel schoon drinkwater. De mensen halen het ‘drinkwater’ uit het meer (het meer van de heilige krokodillen dat nu bijna droog staat), en aan de waterput dicht bij het meer. De waterput met een grote diameter heeft een diepte van 30 meter en kan het jaar rond de mensen van water voorzien. Ze gebruiken het water om zich te wassen, de was te doen en als drinkwater.
Dit is ver van de plaats waar ik verblijf.
Zaterdagnamiddag, net voor we een vergadering hadden met de vereniging, is een meisje verdronken in de waterput. De hele gemeenschap stond in rep en roer.
Het meisje had samen met haar vriendin de was gedaan, deze gedroogd en geplooid. Ze zou nog even haar voeten afspoelen vooraleer ze naar huis ging.
Niemand heeft gezien wat er gebeurd is, maar kinderen riepen en schreeuwden. De volwassenen dachten dat er weer eens ruzie was tussen de kinderen, dus niemand sloeg er acht op. Na een half uur zijn er dan toch mensen gaan kijken wat er gaande was. Toen hoorden ze het verhaal. Niemand durfde het meisje redden. Dan maar de brandweer van Koudougou gebeld. ( Koudougou ligt op 30 km van Sabou met een aardeweg als verbinding…) Na meer dan een uur kwam de brandweer aan, maar helaas, het meisje was verdronken.
Naar Burkinese gewoonte worden geen lijken naar het ouderlijk huis gebracht na een ongeval. Dit zou ongeluk brengen voor de familie en waar het lijk zou passeren. Vandaar dat het meisje onmiddellijk werd begraven naast de waterput.
Direct kregen we grote verhalen in het dorp dat de exorcisten haar komen halen zijn.
In ieder geval durft niemand nog water nemen uit deze waterput. Dit betekent dat de mensen nu liever 7 km verder lopen naar een andere put dan hier water te nemen.
Volgens de traditie zou de put onmiddellijk dichtgemaakt moeten worden zodat niemand daar nog water kan nemen. Maar door de verandering van tijd en door het gebrek aan water is dit tot op heden nog niet gebeurd. Bij een andere put is het mogelijk al het water te verwijderen en hem te reinigen zodat hij opnieuw gebruikt kan worden. Hier is het moeilijk om de put te reinigen.
Een mogelijkheid zou zijn de put af te sluiten met een ‘ro-pompe’ (zie foto en filmpje van een ro-pompe), maar het heeft geen zin deze kosten te maken als daar niemand gebruik van zou maken.
Nu is het afwachten wat er met deze put zal gebeuren

  • Comments(0)//blog.vzwsabou.be/#post5